Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Κινητικότητα 29762-MOBGRP-33972 στην Κωνσταντινούπολη

 Από τις 31 Μαρτίου έως τις 6 Απριλίου 2024, οι εκπαιδευτικοί Α. Εξαφτόπουλος  και Φ. Βασιλειάδου συνοδεύσαμε μια ομάδα οκτώ (8) μαθητών 16/17 ετών σε ένα πρόγραμμα κινητικότητας στην Κωνσταντινούπολη. Το πρόγραμμα αυτό περιλάμβανε και μαθητές με λιγότερες ευκαιρίες, με στόχο την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και των δεξιοτήτων τους στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), την επιχειρηματικότητα, τη βιωσιμότητα και την πολιτισμική ευαισθητοποίηση. Η εμπειρία αυτή ήταν μεταμορφωτική τόσο για τους μαθητές όσο και για εμάς ως εκπαιδευτικούς, προσφέροντάς μας πολύτιμες γνώσεις για παγκόσμιες προοπτικές και καινοτόμες ιδέες.

 

Between March 31st and April 6th, 2024, I had the privilege, together with a colleague, of accompanying a group of eight 16/17-year-old students on a mobility program in Istanbul, Turkey. This program also included students with fewer opportunities and aimed to increase our students' self-esteem and their skills in Information and Communication Technology (ICT), entrepreneurship, sustainability, and cultural awareness. The experience was transformative for both the students and us as their teachers, providing insights into global perspectives and innovative ideas.


Παρουσίαση κινητικότητας - Mobility presentation





**31/3/2024 – Ημέρα 1: Άφιξη και Προσανατολισμός**

Φτάσαμε στην Κωνσταντινούπολη το απόγευμα, όπου μας υποδέχθηκε θερμά ο οργανισμός φιλοξενίας μας, ειδικευμένος στις εκπαιδευτικές ανταλλαγές. Οι μαθητές ήταν ενθουσιασμένοι αλλά και ανήσυχοι για το νέο περιβάλλον και τις μεταφορικές συνήθειες μιας τεράστιας πόλης όπως η Κωνσταντινούπολη. Η πρώτη μας δραστηριότητα ήταν μια συνεδρία προσανατολισμού όπου μάθαμε για την τουρκική κουλτούρα, τα έθιμα και βασικές φράσεις στα τουρκικά για να μας βοηθήσουν να περιηγηθούμε στην πόλη. Οι μισοί από τους μαθητές που επιλέξαμε για αυτή την κινητικότητα μιλούσαν τουρκικά άπταιστα, κάτι που αποτέλεσε τεράστια βοήθεια. Οι μαθητές γρήγορα έδεσαν με τους Τούρκους συνομήλικούς τους, οι οποίοι μας καθοδήγησαν καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

 

**Ημέρα 2: Πολιτιστική Εξερεύνηση και Ιστορικά Αξιοθέατα / Βιωσιμότητα και Περιβαλλοντική Ευαισθησία**

Τη δεύτερη ημέρα, Δευτέρα, τα τουρκικά σχολεία ήταν κλειστά λόγω των πρόσφατων εκλογών. Προσαρμόζοντας το αρχικό πρόγραμμα, η μέρα αφιερώθηκε στην εξερεύνηση των Πριγκηπονήσων της Κωνσταντινούπολης, πλούσιων σε ιστορία και πολιτισμό, αλλά και ενός ζωντανού παραδείγματος εφαρμογής βιώσιμης ανάπτυξης. Όλες οι μετακινήσεις στο νησί της Πριγκήπου γίνονται αποκλειστικά με ποδήλατα ή ηλεκτροκίνητα οχήματα. Οι μαθητές είχαν επίσης μια σύντομη ματιά στην ασιατική πλευρά της πόλης και είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν υποβρύχια μέσω του μετρό της σήραγγας κάτω από τον Βόσπορο.

 

**Ημέρα 3: Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία / Πολιτιστική Εξερεύνηση και Ιστορικά Αξιοθέατα (το απόγευμα)**

Η τρίτη ημέρα ήταν αφιερωμένη στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Στο σχολείο φιλοξενίας πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των χωρών, περιφερειών, σχολείων και εκπαιδευτικών συστημάτων. Μετά τη διαδικασία «γνωριμίας», οι Έλληνες μαθητές μέσω της διαφημιστικής τους «εταιρείας» StudentStrive Solutions, παρουσίασαν καλλυντικά προϊόντα που κατασκευάζονται από την «εταιρεία» ΒΕΕΟΝΕ των συμμαθητών τους πίσω στην Ξάνθη, καθώς και διαφημιστικό υλικό. Οι δάσκαλοι και οι μαθητές του σχολείου δοκίμασαν τα προϊόντα και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια ικανοποίησης. Οι νέοι επιχειρηματίες ενθαρρύνθηκαν να σκεφτούν δημιουργικά και να αναπτύξουν τις δικές τους ιδέες. Μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και συζήτησαν τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν με τους Τούρκους συνομηλίκους τους. Οι μαθητές μέσα από αυτές τις διαδραστικές δραστηριότητες έμαθαν τα βασικά της δημιουργίας ενός επιχειρηματικού σχεδίου, τις στρατηγικές μάρκετινγκ και τη σημασία της προσαρμοστικότητας στο συνεχώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό τοπίο. Η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθησή τους αυξήθηκαν στα ύψη και ο θετικός αντίκτυπος αυτής της εμπειρίας ακόμη και στα πιο εσωστρεφή παιδιά γινόταν όλο και πιο εμφανής μέρα με τη μέρα σε όλο το υπόλοιπο ταξίδι μας.

 

Το απόγευμα, επισκεφτήκαμε το «Μπλε Τζαμί», το «Μεγάλο Παζάρι» και το «Παζάρι Μπαχαρικών». Εξερευνήσαμε την Παλιά Πόλη, την καρδιά της πόλης και την ιστορική χερσόνησο, για να κατανοήσουμε καλύτερα την ψυχή της πόλης, την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας. Η περιήγηση στον Βόσπορο με σκάφος ήταν η τέλεια ολοκλήρωση αυτής της δραστηριότητας.

 

**Ημέρα 4: Εργαστήριο ΤΠΕ και Ψηφιακές Δεξιότητες / Βιωσιμότητα και Περιβαλλοντική Ευαισθησία/ Πολιτιστική Εξερεύνηση και Ιστορικά Αξιοθέατα**

Την τέταρτη ημέρα, συμμετείχαμε σε ένα εργαστήριο εστιασμένο στις ψηφιακές δεξιότητες με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Οι μαθητές διδάχθηκαν βασικές έννοιες και είχαν την ευκαιρία να εργαστούν σε μικρά έργα σε ομάδες. Αυτή η εμπειρία ήταν ανεκτίμητη, καθώς παρείχε πρακτική μάθηση σε ένα διασκεδαστικό και ελκυστικό περιβάλλον (χρησιμοποιώντας το LMS «η-τάξη/e-class» διδάσκοντας μία ενότητα, με στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης και συμπερίληψης (βίντεο μαθημάτων στην αγγλική γλώσσα). Πραγματοποιήθηκε προσομοίωση κλειστής τάξης και συμπληρώθηκαν ερωτηματολόγια από τους μαθητές.

Έλληνες φοιτητές παρουσίασαν τη διαφημιστική τους εταιρεία StudentStrive Solutions, τα εργαλεία AI που χρησιμοποίησαν για να δημιουργήσουν λογότυπα, αφίσες και παρουσιάσεις που έδωσαν ζωή στις διαφημιστικές τους ιδέες.)

Οι εκπαιδευτές τόνισαν τη σημασία του ψηφιακού γραμματισμού στον σύγχρονο κόσμο και ενέπνευσαν τους μαθητές μας να συνεχίσουν να εξερευνούν πεδία που σχετίζονται με την τεχνολογία.

Οι Τούρκοι μαθητές παρουσιάζουν το πρόγραμμά τους «Ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων τροφίμων», εστιάζοντας στη συμβολή κάθε ατόμου στη διατήρηση των φυσικών πόρων του πλανήτη και στην εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές. Οι μαθητές έμαθαν περισσότερα για την ανακύκλωση και συζήτησαν για τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό το μέρος της ημέρας είχε ιδιαίτερη επίδραση, καθώς τόνισε τον ρόλο των ατόμων στη συμβολή σε ένα βιώσιμο μέλλον. Οι μαθητές έφυγαν από το σχολείο με μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον.

Το απόγευμα επισκεφτήκαμε το ανάκτορο Τοπ Καπί και τον κήπο με τα τριαντάφυλλα "Γκιουλχανέ".

 

**Ημέρα 5: Εργαστήριο ΤΠΕ και Ψηφιακές Δεξιότητες / Πολιτιστική Εξερεύνηση και Ιστορικά Αξιοθέατα**

Το πρωί της πέμπτης ημέρας ήταν αφιερωμένο στην παρουσίαση του Σ.Δ.Μ.  «Open e-class» και η μοναδική συνεργατική του χρήση στο σχολείο μας. Από την άλλη πλευρά, οι συμμαθητές μας παρουσίασαν την Τουρκική Εθνική Εκπαιδευτική Πλατφόρμα «E.B.A.».

Στη συζήτηση που ακολούθησε, σχολιάσαμε τον απόηχο του Covid-19 και τον αντίκτυπό του στην εφαρμογή της χρήσης πλατφορμών εξ αποστάσεως/μεικτής μάθησης στην εκπαίδευση. 

Το απόγευμα συνεχίσαμε να εξερευνούμε την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της Κωνσταντινούπολης. Επισκεφθήκαμε το παλάτι Ντολμάμπαχτσε, την πλατεία Ταξίμ και κατεβήκαμε στον Πύργο του Γαλατά, το εμβληματικό ορόσημο της πόλης.  όπως η Αγία Σοφία, το Μπλε Τζαμί, και το Παλάτι Τοπ Καπί. Με την καθοδήγησή μας δώσαμε ιστορικό πλαίσιο και μοιραστήκαμε συναρπαστικές ιστορίες για το παρελθόν της πόλης. Οι μαθητές ήταν συγκλονισμένοι από την αρχιτεκτονική και την τέχνη αυτών των τοποθεσιών. Αυτή η πολιτιστική εμβάπτιση τους βοήθησε να εκτιμήσουν την ποικιλομορφία και την πολυπλοκότητα της ιστορίας της Κωνσταντινούπολης, ενισχύοντας μια μεγαλύτερη αίσθηση πολιτιστικής συνείδησης.

 

**Ημέρα 6: Παρουσιάσεις, Αναστοχασμός και Αποχαιρετισμός / Πολιτιστική Εξερεύνηση και Ιστορικά Αξιοθέατα**

Η τελευταία μας μέρα στην Κωνσταντινούπολη ήταν μια στιγμή για προβληματισμό και αποχαιρετισμούς. Σε μια συνάντηση Zoom μεταξύ μαθητών των «εταιρειών» καλλυντικών στην Ελλάδα και Τούρκων/Έλληνων μαθητών στην Τουρκία έδειξαν την παρουσίασή τους και έδωσαν σχόλια από τα ερωτηματολόγια. Οι μαθητές επέδειξαν αξιοσημείωτα βελτιωμένες δεξιότητες ομαδικής εργασίας και επικοινωνίας, επιδεικνύοντας την ικανότητά τους να συνεργάζονται με συνομηλίκους από διαφορετικά υπόβαθρα. Οι παρουσιάσεις έτυχαν θετικής υποδοχής και οι μαθητές απέκτησαν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους στον δημόσιο λόγο. Πραγματοποιήθηκε μια θερμή τελετή λήξης, όπου κάθε μαθητής μοιράστηκε τις πιο αξέχαστες εμπειρίες του από την εβδομάδα. Τα κοινά θέματα περιελάμβαναν τις φιλίες που είχαν κάνει, τις δεξιότητες που είχαν αποκτήσει και την εκτίμηση για την τουρκική κουλτούρα. Οι μαθητές εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα κινητικότητας και υποσχέθηκαν να παραμείνουν σε επαφή με τους Τούρκους συνομηλίκους τους. 

Πριν την αναχώρησή μας, είχαμε αρκετό χρόνο για να επισκεφτούμε το «Μουσείο Τουρκικών και Ισλαμικών Τεχνών» και, φυσικά, δεν μπορούσαμε να φύγουμε από την Κωνσταντινούπολη χωρίς να επισκεφτούμε το «Τζαμί της Αγίας Σοφίας».

 

Εν κατακλείδι, το πρόγραμμα κινητικότητας στην Κωνσταντινούπολη στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Οι μαθητές απέκτησαν πολύτιμες δεξιότητες στις ΤΠΕ, την επιχειρηματικότητα και τη βιωσιμότητα, ενώ ανέπτυξαν επίσης μια βαθύτερη κατανόηση του τουρκικού πολιτισμού και της ιστορίας. Δημιούργησαν μόνιμες σχέσεις με τους συνομηλίκους τους και μεγάλωσαν ως άτομα. Ως δάσκαλοι, εντυπωσιαστήκαμε από την προσαρμοστικότητα, την περιέργεια και τον ενθουσιασμό τους όλη την εβδομάδα. Αυτή η εμπειρία θα έχει αναμφίβολα μόνιμο αντίκτυπο στα εκπαιδευτικά και προσωπικά τους ταξίδια. Ανυπομονούμε να ενσωματώσουμε τα διδάγματα που αντλήθηκαν στις μελλοντικές μας δραστηριότητες στην τάξη και να προωθήσουμε μια πιο σφαιρική προοπτική στους μαθητές μας.

 

 

English text 

 

31/3/2024 - Day 1: Arrival and Orientation

We arrived in Istanbul in the afternoon, where we were warmly welcomed by our host organization, which specializes in educational exchanges. The students were excited but also nervous about the new environment and the transportation habits of an enormous city like Istanbul. Our first activity was an orientation session where we learned about Turkish culture, customs, and basic phrases in Turkish to help us navigate the city. Half of the students we picked for this mobility spoke Turkish fluently, so this was a great help. The students quickly bonded with their Turkish peers, who acted as our guides throughout the week.

 

Day 2: Cultural Exploration and Historical Sites / Sustainability and Environmental Awareness

The second day, Monday, Turkish schools were closed due to recent elections. Adapting the original schedule, the day was dedicated to exploring Istanbul's Princes Islands, rich in history and culture, but also a living example of sustainable development in action. All transportation on the island of Büyükada is done exclusively by bicycle or electric vehicles (cars, mopeds, buses). The students also had a short look on the Asian part of the city and had the chance to travel underwater through the metro tunnel under Bosporus.

 

Day 3: Entrepreneurship and Innovation / Cultural Exploration and Historical Sites (in the afternoon)

The third day was dedicated to entrepreneurship and innovation. At the hosting school an introduction of Countries, Prefectures, Schools, educational systems was made. After the “getting to know each other” process, the Greek students presented cosmetic products made by their schoolmates’ “company” and advertising material. Hosting school’s teachers and students tried the products and filled in satisfaction measurement questionnaires. The young entrepreneurs were encouraged to think creatively and develop their own ideas. They shared their experiences and discussed the challenges they faced with their Turkish peers. The students through these interactive activities learned the basics of creating a business plan, marketing strategies, and the importance of adaptability in the ever-changing business landscape. Their self-esteem and confidence soared, and the positive impact of this experience on even the most introverted children became increasingly evident day by day throughout the rest of our trip.

In the afternoon we visited the “Blue Mosque”, the “Grand Bazaar” and the “Spice Bazaar”. We explored the Old Town, the heart-of-the-city/historical peninsula, to better understand the soul of the city, country history and culture.

The Bosporus tour on a vessel was the perfect closure for this purpose. 

 

Day 4: ICT and Digital Skills Workshop / Sustainability and Environmental Awareness / Cultural Exploration and Historical Sites

On the fourth day, we participated in a workshop focused on digital skills with the use of AI. The students learned about basic concepts and had the opportunity to work on small projects in groups. This experience was invaluable, as it provided hands-on learning in a fun and engaging environment (using the LMS “η-τάξη/e-class” by teaching one unit, with elements of AI and inclusion (lesson videos in English language). Flipped classroom simulation took place. Closed type assessment and questionnaires were filled in by students.

Greek students presented their advertising company named StudentStrive Solutions, the AI tools they used to create logos, posters and presentations that gave life to their advertising ideas.)

The instructors emphasized the importance of digital literacy in the modern world and inspired our students to continue exploring technology-related fields.

The Turkish students present their “Food waste minimization” program, focusing on each individual's contribution to the preservation of the planet's natural resources and ensuring a better future for the generations to come. The students learned more about recycling and discussed the impact of climate change on local communities. This part of the day was particularly impactful, as it highlighted the role of individuals in contributing to a sustainable future. The students left school with a greater sense of responsibility towards the environment.

In the afternoon we visited the “Top Kapi” palace and the rose garden “Gulhane”.

 

Day 5: ICT and Digital Skills Workshop / Cultural Exploration and Historical Sites

The morning of the fifth day was dedicated to presenting the L.M.S. “Open e-class” and its unique collaborative use in our school. On the other hand, our peers presented the Turkish National Education Platform “E.B.A.”.

In the discussion that followed, we commented the aftermath of the Covid-19 and its impact in implementing the use of distance/blended learning platforms in education. 

In the afternoon we continued exploring Istanbul's rich history and culture. We visited the Dolmabahçe Palace, Taksim Square and walked down to Galata Tower iconic landmark of the city.  such as the Hagia Sophia, the Blue Mosque, and the Topkapi Palace. With our guidance we provided historical context and shared fascinating stories about the city's past. The students were overwhelmed by the architecture and artistry of these sites. This cultural immersion helped them appreciate the diversity and complexity of Istanbul's history, fostering a greater sense of cultural awareness.

 

Day 6: Presentations, Reflection and Farewell / Cultural Exploration and Historical Sites

Our final day in Istanbul was a time for reflection and farewells. In a Zoom meeting between cosmetic “company” students in Greece and Turkish/Greek students in Turkey they showed their presentation and gave feedback by the questionnaires. The students displayed remarkably improved teamwork and communication skills, demonstrating their ability to collaborate with peers from different backgrounds. The presentations were well-received, and the students gained confidence in their public speaking abilities. A warm closing ceremony was held, where each student shared their most memorable experiences from the week. The common themes included the friendships they had made, the skills they had gained, and the appreciation for Turkish culture. The students expressed gratitude for the opportunity to participate in this mobility program and promised to stay in touch with their Turkish peers. 

Before our departure, we had enough time left to visit the “Museum of Turkish and Islamic Arts” and, of course, we couldn’t leave Istanbul without visiting the “Hagia Sophia Mosque”.

 

In conclusion, the mobility program in Istanbul was a resounding success. The students gained valuable skills in ICT, entrepreneurship, and sustainability while also developing a deeper understanding of Turkish culture and history. They built lasting relationships with their peers and grew as individuals. As teachers, we were impressed by their adaptability, curiosity, and enthusiasm throughout the week. This experience will undoubtedly have a lasting impact on their educational and personal journeys. We look forward to incorporating the lessons learned into our future classroom activities and fostering a more globally-minded perspective among our students.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκδήλωση – επιμορφωτική συνάντηση παρουσίασης «Τα Μαθηματικά στο Tammerkosken Lukio»

  Την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024 στο 1 ο   ΓΕΛ Ξάνθης πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική συνάντηση που διοργάνωσε η Δ.Δ.Ε. Ξάνθης με τον Σύμβουλο ...