Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Εκδήλωση – επιμορφωτική συνάντηση παρουσίασης «Τα Μαθηματικά στο Tammerkosken Lukio»

 Την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024 στο 1ο ΓΕΛ Ξάνθης πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική συνάντηση που διοργάνωσε η Δ.Δ.Ε. Ξάνθης με τον Σύμβουλο Μαθηματικών Ν. Ξάνθης κ. Φωτιάδη Νικόλαο. Στο πρώτο μέρος ο κ. Φωτιάδης έκανε προτάσεις για τη Διδακτική αξιοποίηση των διαδραστικών πινάκων που τοποθετήθηκαν στα περισσότερα σχολεία της πόλης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.


Στο δεύτερο μέρος, από τις 11:30 μέχρι τις 13:30, ομιλητής ήταν ο κ. Ανέστης Εξαφτόπουλος, υποδιευθυντής του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης και το θέμα της παρουσίασης ήταν  «Τα Μαθηματικά στο Tammerkosken Lukio». Την παρακολούθησαν 44 μαθηματικοί από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια του νομού και ακολούθησε συζήτηση με ερωταπαντήσεις και ανταλλαγή απόψεων, συνεισφέροντας με τον καλύτερο τρόπο στη διαρκή διάχυση των αποτελεσμάτων αυτής της κινητικότητας Erasmus+.


Παρουσίαση εισήγησης «Τα Μαθηματικά στο Tammerkosken Lukio»






Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

29762-MOBGRP-00001 AMSTERDAM PHOTO ALBUM

 https://myalbum.com/album/34bYF2Mcd4gCoN/?invite=0b7b1b35-1b56-4063-80f9-f1983f00700a


Ο σύνδεσμος για το φωτογραφικό άλμπουμ της Ομαδικής Κινητικότητας 29762-MOBGRP-00001 στο  Άμστερνταμ της Ολλανδίας. 

Σεμινάριο στη Βαρκελώνη της Ισπανίας





 

Στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ACCREDITATION και με την πλήρη στήριξη της διευθύντριας του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης κ. Ολυμπίας Λαμπάκη πραγματοποιήθηκαν τρεις ατομικές κινητικότητες για παρακολούθηση σεμιναρίου από τις 17/6/24 ως τις 22/6/24 στη Βαρκελώνη της Ισπανίας. Το πρόγραμμα έδωσε τη δυνατότητα στις εκπαιδευτικούς Μαρία Βαφειάδου ΠΕ02, Μαρία Μπετσάκου ΠΕ02 και Γιάννα Νάκου ΠΕ01 να επιμορφωθούν σχετικά με τις νέες δεξιότητες που καλούνται να καλλιεργήσουν οι μαθητές τον 21ο αιώνα. (The social, the emotional and the digital approach, Οι κοινωνικές, οι συναισθηματικές, οι ψηφιακές δεξιότητες του 21ου αιώνα).
Η θεματική του σεμιναρίου ήταν:
• πολυπολιτισμικές τάξεις: δημιουργώντας θετικό μαθησιακό περιβάλλον
• ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση: διδάσκοντας δεξιότητες του 21ου αιώνα και διαφορετικά μαθησιακά προφίλ
• συγκρούσεις στην τάξη: συνεργατικές τεχνικές μάθησης και ενεργητική ακρόαση με σκοπό τη συμπερίληψη
• τεχνική του έντεχνου συλλογισμού (Artful thinking) και παιχνίδι ρόλων (role-play)
• μαθαίνοντας μέσα από ψηφιακά εργαλεία
Οι εκπαιδευτικοί εξοικειώθηκαν με τις έννοιες της διαφορετικότητας, πολυπολιτισμικότητας, συμπερίληψης και ίσων ευκαιριών στο σχολείο και ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με τις συναισθηματικές ανάγκες των μαθητών, ενώ παράλληλα εξερεύνησαν νέα ψηφιακά εργαλεία για την επίτευξη των εκπαιδευτικών τους στόχων.

ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΓΕΝΟΒΑ (κτίριο διοίκησης)-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ERASMUS+Προπαρασκευαστικη επίσκεψη στο Liceo Classico e Linguistico Giuseppe Mazzini στην ΓΕΝΟΒΑ (29/2/2024) (κύριο κτίριο, αίθουσες διδασκαλίας και γραφεία διοίκησης) Ιδρύθηκε το 1931, έχει 858 μαθητές και 41 αίθουσες. Εκτός του κυρίου σχολείου υπάρχουν και δύο παραρτήματα , στο Pegli και στο Sestri Ponente Αψογη συνεργασία με την γενική διευθύντρια και ακούραστη Monica Pasceri. Mας εξέπληξε η εκπληκτική οργάνωση του σχολείου, ο ασύλληπτα λεπτομερής καταμερισμός εργασιών και η ομαδοσυνεργατικοτητα. Το σχολείο μας εκπροσώπησε η διευθύντρια Λαμπακη Ολυμπία και η Π.Στεφανιδου.

ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ PEGLI (GENOVA)ITAΛΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ERASMUS +Προπαρασκευαστικη επίσκεψη στο Liceo Classico e Linguistico Giuseppe Mazzini στο PEGLI (1/32024) -παράρτημα. Το σχολείο, όπου θα γίνουν οι δραστηριότητες, στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο με εκπληκτικές τοιχογραφίες οροφής σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας δίπλα στο ναυτικό μουσείο και μπροστά σε ένα φανταστικό πάρκο που αποτελεί και την αυλή του σχολείου. Η συνεργασία με τον υπεύθυνο του προγράμματος στο Pegli, Gianluca Litterio ήταν εξαιρετικά παραγωγική και μας άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων Το σχολείο μας εκπροσώπησε η διευθύντρια Λαμπακη Ολυμπία και η Π.Στεφανιδου

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

ΔΙΑΧΥΣΗ-ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΟΤΗΤΑΣ 29762-MOBGRP-27820 GROUP MOBILITY

Στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ ACCREDITATION και της συνεργασίας του σχολείου μας με το ολλανδικό σχολείο CSW TOOROP της πόλης Middelburg μαθητές και καθηγητές που συμμετείχαν στην κινητικότητα αυτή ανέλαβαν, λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστές, να μεταφέρουν τις γνώσεις και εμπειρίες που αποκόμισαν στο σύνολο σχεδόν της μαθητικής κοινότητας του σχολείου μας. Έτσι, με στοχευμένες παρεμβάσεις και διαθεματικές προσεγγίσεις ανά τμήμα, συζήτησαν με τους μαθητές και συμμαθητές τους σχετικά με τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους θεσμούς, τις υποχρεώσεις και τα δικσιώματά τους ως μέλη της Ένωσης, με στόχο η ευρωπαική πολιτειότητα να μην αποτελεί ζητούμενο αλλά δεδομένο. Επιπλέον, επιχειρήθηκε μια συνολική αποτίμηση της συμβολής των προγραμμάτων ανταλλαγής μαθητών στη διαμόρφωση ευρωπαικής συνείδησης. Μέλη της ομάδας μας οι : ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ΔΑΡΓΑΝΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΖΕΚΙΑ ΑΝΤΜΙΡ, ΚΑΡΑΛΕΥΘΕΡΗ ΓΛΥΚΕΡΙΑ, ΜΑΔΕΜΛΗ ΑΘΗΝΑ, ΜΠΑΙΡΑΜ ΜΟΥΜΙΝ ΟΖΓΚΕ, ΝΤΟΥΡΜΠΑΚΟΥ ΒΙΚΥ, ΠΑΝΤΡΑΚΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ, ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΠΟΠΩΒΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΣΑΝΤΑΚΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Οι καθηγήτριες: ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ ΠΕΓΚΥ, ΒΟΥΛΟΥΤΑ ΣΑΣΑ και ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΒΟΥΛΑ. (στο πλαίσιο της ανατροφοδότησης ένα ενδιαφέρον κουίζ που προωθήσαμε στους μαθητές μας https://learning-corner.learning.europa.eu/pla.../quiz_en

ΔΙΑΧΥΣΗ-ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΩΝ-ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΣΤΗ ΓΑΝΔΗ (ΒΕΛΓΙΟ) 29762 M0B 0011 & ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ (ΙΣΠΑΝΙΑ) 29762-ΜΟΒ 0009, ΜΟΒ 0010, ΜΟΒ 0012)

Στο πλαίσιο της υπ’ αριθ. 2022-1-EL01-KA120-SCH-000110213 ERASMUS+ ACCREDITATION που απονεμήθηκε στο 2ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης , πραγματοποιήθηκε διάχυση και επιμόρφωση όλων των διδασκόντων του σχολείου, στις 20/9/24 από τις εκπαιδευτικούς Βαφειάδου Μαρία, Νάκου Γιαννούλα, Μπετσάκου Μαρία και Στεφανίδου Παναγιώτα, που συμμετείχαν σε ατομικές κινητικότητες /σεμινάρια που έλαβαν χώρα στη Βαρκελώνη και στη Γάνδη. Οι επιμορφώσεις που παρακολούθησαν αφορούσαν την κοινωνική, συναισθηματική και την ψηφιακή προσέγγιση κατά την εκπαιδευτική διαδικασία (The social, the emotional, the digital approach) και την βιώσιμη ανάπτυξη, κλιματική αλλαγή και παγκόσμια πολιτειότητα ("Teaching for a Sustainable World: Climate Change and Global Citizenship"). Οι εκπαιδευτικοί εξοικειώθηκαν με τις έννοιες της διαφορετικότητας, της πολυπολιτισμικότητας, των διακρίσεων, της ένταξης και των ίσων ευκαιριών στο σχολείο, την κατάκτηση αυτοπεποίθησης στη διαχείριση των συναισθηματικών και σχεσιακών αναγκών των μαθητών, την εύρεση στρατηγικών για την πρόληψη συγκρούσεων και προβλημάτων συνύπαρξης στις εκπαιδευτικές κοινότητες και την εξερεύνηση των δυνατοτήτων των ψηφιακών εργαλείων για μια ποικιλία εκπαιδευτικών στόχων. Επίσης ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα κοινωνικών ανισοτήτων, κοινωνικής δικαιοσύνης, ενημερώθηκαν για τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, κινητοποιήθηκαν σε σχέση με την βιώσιμη/αειφόρο ανάπτυξη, κλιματική αλλαγή και την αναγκαιότητα προώθησης της κυκλικής οικονομίας, ενώ παράλληλα ενισχύθηκε η ιδιότητα του ενεργού πολίτη και η παγκόσμια- ευρωπαϊκή πολιτειότητα. Μετά τη διάχυση των παραπάνω , οι εκπαιδευτικοί προβληματίστηκαν και κατέληξαν στην αναγνώριση της αξίας των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και την ανάγκη ενσωμάτωσης των εννοιών αυτών στην καθημερινή εκπαιδευτική πρακτική.

ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΗ ΓΑΝΔΗ-ΒΕΛΓΙΟ (Κωδικός 29762-MOB-0011)

Στο πλαίσιο της υπ’ αριθ. 2022-1-EL01-KA120-SCH-000110213 ERASMUS+ ACCREDITATION που απονεμήθηκε στο 2ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης και του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ121 που υλοποιείται το σχολικό έτος 2023-24, πραγματοποιήθηκε ατομική κινητικότητα επιμόρφωσης της εκπαιδευτικού Παναγιώτας Στεφανίδου ΠΕ78 με τίτλο "Teaching for a Sustainable World: Climate Change and Global Citizenship", 24-29/6/24 στη Γάνδη (Βέλγιο), Kύριοι θεματικοί άξονες της επιμόρφωσης ήταν: 🌳Οι Παγκόσμιοι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ 🌳Βιώσιμη Ανάπτυξη-Κυκλική οικονομία 🌳Καταρρίπτοντας πλάνες και μύθους σχετικά με την οικολογία 🌳Ευρωπαϊκή/Παγκόσμια πολιτειότητα-Ιδιότητα ενεργού πολίτη 🌹Κοινωνικές ανισότητες-κοινωνική δικαιοσύνη 🌳Κλιματική αλλαγή-αειφόρος ανάπτυξη 🌳Ενσωμάτωση στα μαθήματα, της κλιματικής αλλαγής και της εκπαίδευσης για την παγκόσμια πολιτειότητα. 🏵Μέθοδοι ενίσχυσης των μαθητών ώστε να κατανοήσουν πώς οι πράξεις τους σχετίζονται με τον ευρύτερο κόσμο και την ποιότητα της ζωής τους. 🎯Οι στόχοι επιτεύχθηκαν με σεμινάρια, εκπαιδευτικά εργαστήρια, στοχευμένες δραστηριότητες, ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών με συμμετέχοντες με εμπειρία διαφορετικών εκπαιδευτικών πρακτικών (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Κροατία Πολωνία, Ρουμανία και ΗΠΑ). 🎯Εξαιρετικά ενδιαφέρον το διαδραστικό πρόγραμμα στο PARLAMENTARIUM στις Βρυξέλλες, (ιστορία, θεσμοί-όργανα και στόχοι της Ε.Ε), καθώς και το πολιτιστικό πρόγραμμα στην Γάνδη, Μπρυζ και Βρυξέλλες. (ιστορία, Τέχνη, Παράδοση και Πολιτισμός). Η διάχυση των αποτελεσμάτων της επιμόρφωσης στο σύνολο των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, Τότε θα επιχειρηθεί και η ενσωμάτωση των αποκτηθεισών γνώσεων και πρακτικών στα επιμέρους μαθήματα προς όφελος των μαθητών του σχολείου μας.

Εκδήλωση – επιμορφωτική συνάντηση παρουσίασης «Τα Μαθηματικά στο Tammerkosken Lukio»

  Την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024 στο 1 ο   ΓΕΛ Ξάνθης πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική συνάντηση που διοργάνωσε η Δ.Δ.Ε. Ξάνθης με τον Σύμβουλο ...